Het gezelligste koor van noordoost Friesland!

Onze razende reporter…


Mient is één van de leden van het eerste uur. En één van de oprichters van het koor. Mient vindt het leuk om zo nu en dan verslag te doen van de activiteiten en optredens van Rûm Sop. Deze verhalen worden graag gelezen in ons dorpsblad. Maar op de website mogen ze natuurlijk ook niet ontbreken…

Het verhalenarchief…

Klik op het plaatje

Worsteling

Het blijft voor het bestuur van S.O.S. gelegenheidskoor Rûm Sop uit de 4H-dorpen en omstreken een worsteling hoe om te gaan met de corona-maatregelen en de drang om toch, weliswaar enigszins verlaat, weer met het nieuwe seizoen te beginnen. Alle opties zijn zo’n beetje de revue gepasseerd. Maar het blijft moeilijk dan wel onmogelijk. Alle leden op anderhalve meter van elkaar zorgt ervoor dat oefenen behoorlijk gekunsteld zal zijn ondanks dat het dorpshuis het op zich wel mogelijk maakt. De gezelligheid en de spontaniteit is dan echter ver te zoeken. 

Bij iemand thuis is ook geen optie want dan mogen er maar zes leden tegelijk worden verwelkomd en bovendien moet dan ook worden voldaan aan de anderhalve meterregel. Een optie zou kunnen zijn om te oefenen in de Nicolaaskerk te Hantum. Wat ik heb begrepen is de kerk dusdanig ingericht dat er wordt voldaan aan de hiervoor gestelde richtlijnen. De ruimte is dusdanig groot dat het koor hier volledig in zou passen. Omdat er maar op kleine schaal gezongen mag worden zou er per avond drie liedjes geoefend kunnen worden. Dit zou betekenen 1 liedje om mee te beginnen gevolgd door een kleine (rook-) pauze, vervolgens een tweede liedje met daarna een vergadering en tot slot een derde liedje. Het zal duidelijk zijn dat dit ook geen optie is. Oefenen in de buitenlucht wordt met de komende herfstperiode en de donkere avonden ook moeilijk. Kortom ook geen optie. Aan de andere kant is er bij het bestuur maar ook bij de leden duidelijk een behoefte waar te nemen om weer een avond bij elkaar te komen en een keer “ouderwets” te oefenen. Zie daar de grote worsteling van het bestuur. 

Erica en Henry

Dit gemis van oefenavonden is juist nu, in een periode dat “ús Fryslân” en ook onze 4h-dorpen overspoeld zijn geworden door toeristen, dubbel zo voelbaar en pijnlijk. Immers wat was het toch mooi geweest om al die toeristen, waaronder zeker ook Erica en Henry uit Ridderkerk, een keertje ons prachtige repertoire te laten horen. Ik weet bijna zeker dat al die toeristen daardoor nog een keertje terug zouden keren naar onze mooie omgeving. Zelfs Erica en Henry! Overigens heb ik uit betrouwbare bron vernomen dat Henry zeer goed op de hoogte is van ons repertoire en zelfs een “stille fan” van het koor schijnt te zijn. Hij blijkt zelfs in het bezit te zijn van onze, op zeer beperkte schaal, uitgebrachte CD. Verder zou hij zelfs in het bezit zijn van een blouse van Rûm Sop met alle handtekeningen van de leden erop. Een waar collectors item. Ondanks zijn verhaal in de vorige Hichtepunten blijkt hij dus gewoon een “brave Henry” te zijn die graag in deze omgeving verblijft.

Geduld

Jammer genoeg moet geconstateerd worden dat, hoe teleurstellend dat ook is, het momenteel nog steeds niet mogelijk is om binnen de richtlijnen van het RIVM met betrekking tot het corona-virus een oefenavond te beleggen.  Het bestuur en de leden zullen nog even geduld moeten hebben. Daarom heeft het bestuur onlangs besloten om eerst maar een officiële ledenvergadering te houden. Allemaal op anderhalve meter van elkaar maar ook door elkaar zitten te praten. Ik ben benieuwd of de voorzitter enige orde kan houden op deze avond. Ik houd u op de hoogte en de volgende keer een verslag.   

Door Mient: 27-09-2020

Boekingen:

S.O.S Gelegenheidskoor Rûm Sop

Willem Tilma - Hantum

(0519) 571509

info@rumsop.nl 

© webdesign: www.vanderhei.de - privacy